Australian Memorial Wellington

In collaboration with Tonkin Zulaikha Greer Architects (Sydney) and Paul Rolfe Architects (Wellington) MNLA won the competition to design the ANZAC Memorial in Wellington's new Pukeahu, War Memorial Park. To date, the project has won an award for international architecture with the Australian Institute of Achitects in 2016 and a 2017 New Zealand Insitute of Landscape Architects Award for Excellence.

The design uses rough cut red stone to create fifteen columns and paving inlays to evoke the Australian landscape, inlayed with panels of black granite to symbolise New Zealand. The black granite is engraved or carved with with Maori and Aboriginal artwork and text recognising the coutries the two allied have served in. Flowering gum trees and mass planted bottlebrush continue the Australian landscape reference and will, in time, soften the memorial and provide shelter for the park's central plaza from Wellington's infamous northerly wind.

 

 

French Memorial Competition 

The team behind “Carrière de Mémoire – Quarry of Memory” assembled by Andrew Sexton Architecture, explained how "a collection of underground quarries in France, named after New Zealand towns and cities, have offered the inspiration for a memorial which brings these place names, inscribed beneath French soil, back to the surface at Pukeahu National War Memorial Park.

Incorporating plant species from France as well as Aotearoa/New Zealand, the site-design by Mark Newdick Landscape Architects, asserts the ongoing, living, cyclical nature of the memorial and of memory itself.

Texts by poets Gregory O'Brien and Jenny Bornholdt (in English, French and Maori) inscribed into the walls, link France and New Zealand and offer a lyrical reflection on past, present and future.

The design was one of four shortlisted entries from a field of 50 in the open competiton for the memorial in 2016.

 

 

The Village on the Park

MNLA were commissioned to develop a new community garden in The Village On the Park which will act as a meeting place for the retirement village and childcare centre which share the site in Newtown, Wellington.

The Tenths Trust are the Mana Whenua of the site as well as a major shareholder in the village so the project sought to recognise this status through references to Wharenui in the shelter structure over the garden and Pou Whenua at its entrance. Steel ribs form the main structure which is clad with vegetated screens and panels of Manuka which provide shelter to the garden. Raised beds provide opportunities for accessible gardening by the elderly. A meeting room, workshop and garden shed are also accommodated on the tight site.

 

 

Grove Mill Winery

In August 2015, Foley family Wines commissioned MNLA to prepare a comprehensive landscape masterplan for their Grove Mill estate in Marlborough, which after many years of gradual built development has outgrown its landscape treatment.

The masterplan works with Grove Mill's strong sustainability focus to rehabilitate the wetland on the site and re-establish the visual and physical connections lost as the buildings were extended. Several courtyard spaces are proposed for events and staff as well as are large lawn area next to the wetland for large functions. The design also makes use of several thousand cubic metres of soil displaced by new buildings into sculptural mounds which provide a continuous link from the wetland to the tasting room and provide compliance with resource consent requirements to screen and soften the large buildings.

 

 

Pipitea Marae

The Tenths Trust commissioned MNLA to revitalise the atea of Pipitea Marae in central Wellington. The space provides for a wide range of uses including formal powhiri and hui, a safe place for children to play and a rare greenspace for surrounding residents in urban Thorndon.

A basket weave paving pattern is used to suggest the meeting and entwining of two parties and provide gentle, ramped access from street level to the atea above. The existing overscaled retaining wall was partially removed and replaced with a curving, ponga log clad embankment to entice visitors into the atea. Two large lawns are created either side to accommodate larger functions, one of which slopes to form an amphitheatre for the atea.

The project won a national award for outstanding design and was nominated for the Te Karanga o te Tui award in the 2015 New Zealand Institute of Landscape Architects awards. It also received an award for innovative public space in the Wellington Civic Trust Awards in 2013, has been featured twice in New Zealand's journal of Landscape Architecture and once in Architecture Now.

 

 

Kilbirnie Bus Exchange  

MNLA collaborated with CCM Architects to develop a scheme to redevelop the Kilbirnie Bus exchange in Wellington. The existing exchange is housed in earthquake prone brick buildings which couldn’t be retained or rebuilt so MNLA worked closely with sound engineers to develop acoustic fencing and vegetative softening to minimise disturbance to the surrounding neighbourhood. The community garden and pubic pathway beside the exchange were included in the scheme to further integrate the development into the community.

 

 

MAF Ecological Garden

In association with a new reception and cafe building in MAF’s Biosecurity campus in Upper Hutt, MNLA have developed an ecology garden to receive stormwater and enhance habitat values on the site.

The project gained a 5 star accreditation from the NZ Green Building Council.

The stormwater from the new green building’s roof will be filtered through a planted swale instead of being directed into the main stormwater system.

National Library Courtyard

Following a total interior refit of the National Library of New Zealand by architects Warren and Mahoney, MNLA were commissioned to revitalise the internal courtyard which sits on the top floor of the 1970’s brutalist building.

The space was poorly used due to a lack of inviting spaces, shade and excessive glare. Restricted by the amount of weight the existing floor could accommodate, MNLA proposed a series of light weight planter boxes which are staggered organically to provide varying degrees of privacy and shelter. Hardy native plants are used throughout to reference the national significance of the library in New Zealand. Lightweight pergolas are added to provide shade, seating and create more intimate spaces.